Wysokiej klasy drukarki atramentowe, wykorzystujące sprawdzoną oraz rozpowszechnioną w przemyśle technologię ciągłego strumienia atramentu (Continuous Ink Jet – CIJ).
Firma Hitachi przyzwyczaiła nas do oferowania produktów o specjalistycznym przeznaczeniu. Znakowanie towarów na linii produkcyjnej to specjalność inżynierów Hitachi, którzy opracowują rozwiązania na miarę nowoczesności. Dziś poddamy analizie wyzwania, z jakimi mierzą się liczni wytwórcy artykułów kosmetycznych i spożywczych. Opiszemy problematykę druku etykiet spożywczych, które mają służyć do trwałego znakowania opakowań w warunkach intensywnej produkcji. Jak wykonać znakowanie asortymentu narażonego na działanie tłustych substancji na opakowaniu?
Food marking jest ważną dziedziną modelu biznesowego większości zakładów przemysłowych. Znakowanie produktów spożywczych doczekało się opracowania licznych przepisów prawnych, które nakładają na producentów określone obowiązki. Informacje umieszczane na etykietach muszą zawierać termin przydatności do spożycia, pełną listę składników, sposób przygotowania, a także tabelkę z wartościami odżywczymi w przeliczeniu na 100 g produktu. Standardową procedurą pozostaje również dołączanie do etykiety danych identyfikacyjnych producenta, jego logo, czy innych elementów graficznych budujących rozpoznawalność marki.
Znakowanie artykułów spożywczych ukazuje się jako niezwykle ważny filar systemu zapewniającego bezpieczeństwo konsumentów. Etykiety do produktów żywnościowych stanowią punkt odniesienia dla organów kontrolujących jakość wyrobów na rynku. Z punktu widzenia każdego kupującego, informacje zawarte na etykietach stają się elementem świadomej decyzji zakupowej, bazującej na konkretnych wartościach odżywczych i uwzględniającej kwestie zdrowotne. Drukarkami atramentowymi możemy wykonać dodruk na gotowej etykiecie zawierającej powyższe dane.
Etykiety do żywności pracują w niezwykle wymagającym środowisku. Należy mieć na uwadze, że zakłady produkujące artykuły spożywcze w stanie ciekłym (np. jogurty, sosy, oleje) pełne są tłustych substancji, jakie osadzają się na opakowaniach jednostkowych. Niska przyczepność atramentu na tłustej powierzchni opakowania szybko prowadzi do jego rozmazania. Wykrycie braku poprawnie oznakowanej etykiety w trakcie ewentualnej kontroli naraża wytwórcę na dotkliwe kary finansowe i utratę reputacji. Co zatem zrobić, aby tłuszcz na powierzchni opakowania nie wpływał na efektywność znakowania produktu? Dlaczego obecność tłuszczu ma tak katastrofalny wpływ na przyczepność nadruku?
Aby odpowiedzieć na powyższe pytania, musimy wyjaśnić, czym jest tzw. niskie napięcie powierzchniowe dla rozmaitych materiałów stosowanych przy produkcji opakowań. Napięcie powierzchniowe cieczy określa jej naturalne zakrzywienie po kontakcie ze strukturą danego materiału i przyleganie do powierzchni. Najlepiej zaobserwować je na szklanych butelkach lub metalowych puszkach. Wysokie napięcie powierzchniowe uniemożliwia ściekanie cieczy z naczynia. Zamiast tego, na ściankach butelki tworzy się powłoka, która znacznie utrudnia znakowanie.
Niskie napięcie powierzchniowe stanowi pożądany kierunek dla producentów żywności. Samoczynna eliminacja tłustych zanieczyszczeń na linii produkcyjnej nie zawsze jest możliwa. Czyszczenie każdego jednostkowego opakowania przed aplikacją nadruku pociągałoby natomiast zawyżone koszty. O wiele lepszą metodą pozostaje wykorzystanie specjalnego atramentu w drukarkach ink-jet, który zagwarantuje bezpośredni i trwały nadruk na dowolnej powierzchni produktu lub etykiety.
Hitachi jest producentem specjalistycznych drukarek przemysłowych, które doskonale radzą sobie ze znakowaniem na tłustych powierzchniach. Klasycznym przykładem produktu o uniwersalnym zastosowaniu pozostaje drukarka Hitachi UX-D, gwarantująca precyzyjne i trwałe nadruki na wszelkiego rodzaju pojemnikach z cieczą. Drukarki przemysłowe współpracują z atramentami dedykowanymi dla zakładów stosujących tłuszcze, gdzie trwałość nadruku pozostaje najważniejszym kryterium skutecznego znakowania produktów spożywczych.